WORKI TERMOKURCZLIWE BARIEROWE DO MIĘSA I SERÓW
Woreczki termokurczliwe barierowe MERCUR-KREHALON ML-40
Folia oraz wykonane z niej woreczki barierowe termokurczliwe do mięsa i serów MERCUR-KREHALON ML-40 produkowane są z użyciem innowacyjnych materiałów i technologii. Charakteryzują się unikalnym połączeniem bardzo wysokiej wytrzymałości mechanicznej, przy jednoczesnym zmniejszeniu grubości folii, a co się z tym wiąże – znacznym obniżeniu ilości produkowanych odpadów. Posiadają przy tym doskonałą zgrzewalność, co wyróżnia je na tle innych materiałów tego typu oferowanych na polskim rynku. Charakteryzuje się wysoką kurczliwością oraz barierowością dla tlenu i wilgoci.
Folia ML-40 nie zawiera chloru, przez co jest mniej uciążliwa dla środowiska naturalnego. Posiada wewnętrzną warstwę EVOH, która wydłuża dodatkowo okres przechowywania produktów. Bardzo duża przezroczystość i połysk pozwalają na estetyczną, atrakcyjną prezentację pakowanego wyrobu.
Jako jedni z niewielu dostawców folii oferujemy nadruk fleksograficzny na rękawie jedno- lub dwustronny synchronizowany z możliwością użycia 10 kolorów na każdej ze stron, a także doradztwo i współpraca w zakresie projektowania szaty graficznej.
Folia ML-40 nie zawiera chloru, przez co jest mniej uciążliwa dla środowiska naturalnego. Posiada wewnętrzną warstwę EVOH, która wydłuża dodatkowo okres przechowywania produktów. Bardzo duża przezroczystość i połysk pozwalają na estetyczną, atrakcyjną prezentację pakowanego wyrobu.
Jako jedni z niewielu dostawców folii oferujemy nadruk fleksograficzny na rękawie jedno- lub dwustronny synchronizowany z możliwością użycia 10 kolorów na każdej ze stron, a także doradztwo i współpraca w zakresie projektowania szaty graficznej.
Rodzaje/grubość
Woreczki barierowe - termokurczliwe MERCUR-KREHALON ML-40 do pakowania próżniowego produktów spożywczych: wędlin, świeżego mięsa, ryb i serów, nadają się do powierzchniowej pasteryzacji:
- ML-40 G (38 my) - do pakowania próżniowego wędlin, świeżego mięsa, ryb i serów
- ML-40 I (50 my) - do pakowania próżniowego wędlin suchych, produktów z posypkami świeżego mięsa, ryb i serów
- ML-40 K (70 my) - do pakowania świeżego mięsa, wędlin o ostrych krawędziach
- ML-40 MK (70 my) - do pakowania mięsa z kością, produktów o ostrych krawędziach
- ML-40 MU (90 my) - do pakowania świeżego mięsa z ostro zakończoną kością
- ML-40 MX (110 my) -do pakowania świeżego mięsa z bardzo ostro zakończoną kością, gdzie zastosowanie MU jest niewystarczające
- MLF-40 (40 my) - do pakowania serów podpuszczkowych dojrzewających typu holenderskiego oraz do pakowania i mrożenia świeżego mięsa (o wysokiej przepustowości dla gazów)
- MLF-45 (35 my) - do pakowania serów podpuszczkowych dojrzewających typu szwajcarskiego oraz do produktów wymagających uwalniania dwutlenku węgla, a także do pakowania i mrożenia świeżego mięsa (o bardzo wysokiej przepustowości dla gazów)
Kolorystyka
Woreczki MLF-40 dostępne są w następujących kolorach: białym (white45), żółtym (yellow20, yellow34, yellow50, yellow80), pomarańczowym (orange10), czerwonym (red30), zielonym (green70), niebieskim (blue65), czarnym (black90).
Rozmiary worków
- Zgrzew dolny prosty - szerokości: 165mm - 550 mm - długości: 200mm -1300mm (w odstępach co 25mm)
- Zgrzew boczny prosty - szerokości: 90mm - 450mm - długości: 165mm - 550mm (w formie rękawa)
- Zgrzew dolny półokrągły - szerokości:165mm - 550mm (w formie rękawa) - długości: 200mm - 1100mm (w odstępach co 25mm)
Taśmowanie
Woreczki MERCUR-KREHALON ML-40 mogą być również na taśmie.
Dostępne są następujące wielkości:
- Worki ML-40 ze zgrzewem dolnym - szerokość: 250 mm – 550 mm
- Worki ML-40 ze zgrzewem bocznym - szerokość: 110 mm – 350 mm
- długość: 325 mm – 900 mm (co 25 mm)
- długość: 200 mm – 1100 mm (w formie rękawa)
Przerwa między woreczkami: 40 mm
Odległość pomiędzy taśmami:
Szerokość worka | Odległość między taśmami |
150 mm | 50 mm |
150 mm - 250 mm | 70 mm |
280 mm - 325 mm | 110 mm |
350 mm - 500 mm | 170 mm |
Nadruk
Wysokiej jakości nadruk fleksograficzny na rękawie jedno- lub dwustronny zsynchronizowany 10+10 kolorów, na rękawie dowolnej szerokości.
Stosowanie i przechowywanie
- Optymalna temperatura: 15-20°C przy wilgotności względnej 50%-60%.
- Temperatura nie powinna przekraczać 25°C, a wilgotność względna 70%.
- Nie składować w miejscu nasłonecznionym, obok grzejników, promienników, kotłów.
- Nie należy nakładać więcej niż 7 kartonów jeden na drugi.
- Najlepszym zabezpieczeniem jest stosowanie oryginalnych opakowań, dlatego też nie należy otwierać kartonów, jeżeli woreczki nie zostaną zużyte w całości.
- Stosować zasadę: pierwszy na wejściu – pierwszy na wyjściu.
- Unikać kontaktu z ostrymi krawędziami, worek na pręcie zgrzewającym układać płasko bez zmarszczeń, kontrolować czystość prętów zgrzewających.
- Zamykanie: zgrzew lub klips.
- Obkurczanie: zanurzanie w temp. 90-95°C lub natrysk w tunelu w temp. 95-97 °C.